Veliki Pijesak, ul Obala Radovica br 1, 85000 Bar | +382 68/443-434 | [email protected]

Zanimljivosti

Zanimljivosti

Opština Bar nalazi se u južnom dijelu Crne Gore, između Jadranskog mora i Skadarskog jezera. Kao najveća luka i centar južnog Jadrana, obuhvata površinu od 598 km2. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, na teritoriji opštine Bar živi 42.368 stanovnika, skoncentrisanih uglavnom u naseljima visokog stepena urbanizacije. Pošto su sela saobraćajno veoma pristupačna, radi se o izuzetno kultivisanom primorsko-jezerskom području.

Danas je Bar poznati turistički grad na jugu Crne Gore, koji iz godine u godinu biljezi sve veći broj domaćih i inostranih turista.

Klima je značajan prirodni faktor u turističkoj valorizaciji Bara, prvenstveno kao direktna turistička vrijednost. Glavni činioci koji opredjeljuju karakter klime Bara su geografski položaj, na obalama mora I Skadarskog jezera, plodne ravnice, raščlanjenost reljefa, šumovite planine u zaleđu, nepregledni maslinjaci.

Predlozene aktivnosti:

Posjeta Dvorcu Kralja Nikole – Zavicajni muzej grada Bara

Dvorac Kralja Nikole u Baru je sagrađen na Topolici 1885. godine. Tačnije, prvi put pominje u „Glasu Crnogorca“ iz 1885. godine, pa se stoga ova godina smatra i godinom njegove izgradnje. Njegov projektant je bio dr Josip Slade, dvorski arhitekta, koji je autor više građevina nastalih za vrijeme Kralja Nikole.

Ovaj omiljeni ljetnjikovac crnogorskog vladara, sagrađen je na samoj morskoj obali, današnjem šetalištu Kralja Nikole, sa velikim parkom prepunim raznih mediteranskih biljaka i brojnim pratećim objektima, kao što su kapela, stražarnica, zimska bašta i balska dvorana.

Ovaj dvorac je danas zvanični muzej grada Bara. Zavičajni muzej Bar je osnovan 1959. godine kao samostalna muzejska ustanova, a od 1976.godine je u sastavu Kulturnog centra Bar.
Muzej je atraktivan ne samo po svojim muzejskim eksponatima i postavkama već i zbog činjenice da se nalazi u dvorcu Kralja Nikole, čime njegovi posjetioci istovremeno posjećuju i muzej i jedan od najbolje očuvanih spomenika iz XIX vijeka na prostoru Bara.

Radno vrijeme ponedeljak – subota 09:00h do 20:00h
Cijena ulaznica za odrasle je 1 euro, a za djecu i grupne posjete 0,50 eura.

Stara Maslina

Staro maslinovo drvo se nalazi u prigradskom naselju Mirovica. Udaljena je od centra grada 5 kilometara. To je evropsko stablo maslina (Olea europaea) za koje se vjeruje da je najstarije drvo takve vrste u Evropi I jedno od najstarijih na svijetu, od 1957. Zaštićena je zakon I proglašen spomenik prirode. Ovaj spomenik prirode je stariji od ijednog pisanog spomenika o Baru i njegovim žiteljima. To je jedno od najvažnijih prirodnih bogatstava u Crnoj Gori. Starost ovog stabla procjenuje se na vise od 2440 godina, stablo u obimu ima 10metara. U prošlosti je dva puta stradala u požaru, ali oba puta se oporavila I još uvjek rađa plod od kojeg se pravi maslinovo ulje koje se prodaje posjetiocima kompleksa. Svake godine je posjeti veliki broj turista sa svih krajeva svijeta.

Sa starom maslinom na Mirovici povezane su mnoge legende. Prema jednoj od njih, pod drvetom su u vrijeme kada je na ovim prostorima vladala krvna osveta, mirila bratstva I porodice. Priča se da je za vrijeme vladavine kralja Nikole, uslov svakog Baranina koji se želio vjenčati bio da je prvo morao da posadi 20 stabala maslina. Obaveya čuvanja stare masline se stoljećima prenosi sa generacija na generacije. Područje Bara inače ima više od sto hiljada maslinovih stabala od kojih se pravi čuveno maslinovo ulje.
Tokom novembra mjeseca se pod starom maslinom odrzava manifestacija “Susreti pod Starom Maslinom”, koja promoviše kulturna ostvarenja za djecu.

Stari Bar

Stari Bar je jedno od najstarijih naseljenih mjesta u crnoj Gori I grad sa dugom I burnom istorijom, oko koga su lomile koplja mnoge vosjke I osvajači. Izgrađen na mjestu neobičnom za primorske gradove, na nekoliko kilometara od obale, Stari Bar se nalazi na uzvišenju Londša, u podnožju planine Rumije.
U italijanskim I engleskim spisima, Stari Bar je poznat pod nazivom Antivari, dok je u latinskom jeziku nazivan I Antibarium.
Sa tri strane okružen neprohodnim liticama, grad je na ovom mjestu izgrađen prvenstveno radi lakše odbrane I pristupa svježoj pijaćoj vodi, koja je u gradu dopremana sa sjeverne srane, preko akvadukta koji datira iz perioda od 14. do 16. vijeka. Akvaukt se nalazi sa sjeverne strane Staro Bara, izgrađen je u vrijeme Turaka (XVII vijek) I služio je da se u grad dovede voda sa izvorista udaljenog oko 3 km. Konstrukcija se sadrži od 17 većih lukova različitih raspona, koji se oslanjaju isto toliki broj masivnih stubova.

Islamski kulturni centar I Dzamija Selimija

Džamija Selimija i Islamski kulturni centar u Baru, su zgrade koje je Odbor Islamske zajednice Bara započeo graditi 2002. Godine, završila radove i opremila objekt koji su svečano otvorili 2014. Godine.
Autori i vodeći odgovorni projektanti od 2002. – 2014. su bili arhitekti i dipl. ing. Selim Resulbegović i Fuad Mavrić iz Ulcinja. To je najveći Islamski kulturni centar u Crnoj Gori, i jedan od najvećih na Balkanu, sagrađen na prostoru od 3.950 kvadrata, u sklopu kojeg je džamija Selimija. Radovi su koštali oko četiri milijuna eura, a objekat je izgrađen na vakufskom zemljištu Islamske zajednice. Zavještala ga je Fatima Omerbašić još u XIX vijeku, za potrebe džemata Tuđemili. Bijeli kamen je dopremljen iz Turske, a radovi su trajali dvanaest godina. 

Naziv je Selimija, u spomen na prvu izgrađenu džamiju u Starom gradu Baru, od koje danas postoje sačuvani samo temelji. Islamski kulturni centar sastoji se od dva krila. U desnom krilu nalaze se učionice i informatički kabineti, dječji vrtić s modernom opremom i igralištem, knjižnica i čitaonica, istraživački centar, musafirhana i muhabethana, sanitarni čvorovi i kupatila, kancelarije za službenike i administraciju Odbora. U lijevom krilu je smješten restoran s orijentalnom kuhinjom, sala za šerijatsko vjenčanje, sala za simultano prevođenje, butik s vjerskim rekvizitima, apartmani za goste.

Srednjovjekovna tvrdjava Haj-Nehaj

Prilikom dolaska u Bar, obavezno posjetiti tvrđavu Haj-Nehaj, koja se nalazi na istoimenoj planini na strani Bara prema Sutomoru I Budvi. Tvrđava je izgrađena u XV-XVI vijeku, a prvi pisani podatci datiraju iz 1542 godine. Ona se jasno vidi sa glavne Jadranske magistrale, ali je teško pristupačna. Tvrđava je smještena na 230m nadmorske visine, sa tri strane okružena je neprobojnim zidovima I visokim liticama, samo sa zapadne strane ima mala staza koja vodi do tvrđave, u kojima je u kamenu isklesan krilati lav – grb venecijanske republike.
Ime tvrđave Haj – Nehaj potiče od riječi, “hajati – briga, strah. Bukvalan prevod je “ Brinuti se – ne brinuti se” ili “ Bojte se I ne bojte se”. A to je zbog činjenice da je jedino sjeverozapadni dio tvrđave bio pristupačan neprijatelju, zbog prirodnog okruženja.

Tokom svoje duge istorije tvrđava je prelazila iz ruke u ruku izmedju venecijanaca, turaka, crnogoraca, tako da su različite faze njene izgradnje odlikuju se arhitektonskim stilovima. Do tvrđave se može doci samo pješke. U mjestu Zagrađe možete ostaviti auto na parkingu i započeti svoj put mješke. Do tvrđave ima nekoliko manjih staza bez putokaza, pa zato koristite ape Crne Gore, uslugu vodiča ili navigaciju. Kroz put ima žbunja, grlja i suvih grana, koje smetaju. Ali vjerujte da je sve to vrijedno truda, poslije 20-30 minuta u punom sjaju će se pojaviti tvrđava Haj-Nehaj sa nevjerovatnim pogledom na more, planine i sela u podnožju. Ulaza u tvrđavu je samo sa zapadne strane sto je takođe potrebno imati na umu. Sa tvrđave je obavezno da krenete prije zalaska sunca, jer u mraku je teško naći pravi put na uskim stazama.